Опубликовано 20-07-2017, 09:30

Partidul ”Casa noastră – Moldova” cheamă opoziția la consultări privind boicotarea alegerilor parlamentare.Partidul ”Casa noastră – Moldova” cheamă opoziția la consultări privind boicotarea alegerilor parlamentare.Partidul ”Casa noastră – Moldova”, condus de fostul deputat, Grigore Petrenco a difuzat joi, 20 iulie, o declarație privind ”votarea finală a sistemului electoral mixt al lui Plahotniuc-Dodon”, în care constată existența unui ”centrul de comandă unic” la Plahotniuc și Dodon și doar ”o rezistență activă, nesupunerea civică și alte forme democratice de protest vor putea apropia ziua eliberării țării noastre de dictatură”.

În Declarație se spune că partidul CNM ”condamnă vehement adoptarea în lectură finală a Legii privind modificarea sistemului electoral”.

”Considerăm că ignorarea opiniei opoziției, a societății civile, a organizațiilor internaționale – este o crimă împotriva propriului popor, împotriva democrației, care va aduce imediat consecințe serioase: dictatura, sfidarea drepturilor și libertăților omului, izolarea Republicii Moldova, dar și degradarea relațiilor cu partenerii externi ai țării”, se spune în Declarație.

Reprezentanții partidului CNM fac apel la toți ”cetățenii țării să se unească în jurul unui scop comun – debarcarea regimului antipopular Plahotniuc-Dodon”.

”Deja nu mai există dubii – Plahotniuc și Dodon au un centru de comandă unic! Doar rezistența noastră activă, acțiuni de nesupunere civică, alte forme democratice de protest, vor putea apropia ziua eliberării țării noastre de sub dictatură, fărădelege, corupție și sărăcie.

Îndemnăm toate forțele de opoziție, reprezentanți ai societății civile, să înceapă imediat consultările privind boicotarea eficientă a următoarelor așa-zise alegeri parlamentare.

În condițiile existente nici nu poate fi vorba despre alegeri libere, corecte și democratice. Iar opoziția autentică nu trebuie să le legitimeze cu participarea sa!”, îndeamnă CNM.

De asemenea, partidul condus de Grigore Petrenco se adresează și comunității internaționale, căreia îi solicită ”să condamne acțiunile autorităților moldovenești, care încalcă angajamentele asumate în cadrul acordurilor internaționale multilaterale, inclusiv angajamentele asumate la acceptarea RM în Consiliul Europei, la obținerea regimului liberalizat de vize cu UE, dar și cele stipulate în Acordul de Asociere RM-UE”.

”Suntem convinși, Moldova va fi un stat liber, social și democratic! Moldova are viitor, însă doar fără dictatura tandemului Plahotniuc-Dodon!”, se mai spune în document.

Amintim că joi, 20 iulie, în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneţia, care nu recomandă modificarea sistemului electoral în lipsa unui consens larg în societate, proiectul de lege privind introducerea sistemului mixt (propus de Președintele Igor Dodon și susținut de partidul oligarhului Vladimir Plahotniuc) a fost votat în lectura a doua.

Proiectul a fost votat cu susținerea a 74 de deputați din PDM, PSRM, grupul Leancă și alți transfugi. Fracțiunile PCRM, PLDM și PL au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest.

Votarea documentului s-a produs pe fondalul unui amplu protest al partidelor de opoziție, susținut de societatea civilă care au cerut regimului de guvernare să renunțe la modificarea sistemului electoral.

MOLDNEWS


© 2015 E-mail: pcnm.press@gmail.com
Телефон (0)22 99 92 67
Адрес: Кишинёв, ул. Дечебал, 76, оф.1106
Chişinău, str.Decebal, 76, of.1106